Voorwaarden gevelelementen

De overheid stelt in een aantal gevallen enkele voorwaarden aan het vervangen van gevelelementen. Dit betreft met name het esthetisch karakter hiervan. De indeling van de gevelelementen is daarom belangrijk. In de meeste gevallen zijn geen bouwkundige aanpassingen noodzakelijk bij het vervangen van kozijnen en deuren en daarom behoeft vanuit dat perspectief geen vergunning aangevraagd te worden.

Wanneer uw nieuwe kozijnen dezelfde indeling hebben als uw oude kozijnen, dan wordt in de regel geen vergunning aangevraagd, ongeacht of de nieuwe kozijnen nu van hout, aluminium of kunststof zijn. Dit geldt echter niet voor panden die ‘gezichtsbepalend’ zijn, in een beschermd stadsgebied liggen, een monumentaal karakter hebben of een monument zijn. In deze gevallen moet voor uw zekerheid altijd een vergunning aangevraagd worden. Meer over een bouwvergunning bij het wijzigen van kozijnen kunt u hier lezen.

Wanneer bouwkundige aanpassingen noodzakelijk zijn, dan moet officieel een bouwvergunningsaanvraag worden ingediend. Bijvoorbeeld bij doorbraken voor schuifpuien. Omdat dit meestal aan de achterkant is, gebeurt dit zelden, en zeker niet wanneer dergelijke aanpassingen verderop in de buurt al te vinden zijn.

Bij dakkapellen moet u soms ook een vergunning aanvragen. Dit is afhankelijk van de grootte, het type en de positie van de kapel. In de praktijk vraagt een kozijn-leverancier altijd vergunning aan bij: · nieuwe dakkapellen op de voorgevel; · een nieuwe dakkapel boven of onder een reeds bestaande dakkapel · woningen in beschermd stadsgebied, monumentale panden en monumenten. Daarnaast vragen wij vergunning aan wanneer één van onze bouwkundigen het vermoeden heeft dat een pand gezichtsbepalend kan zijn. In alle andere gevallen vraagt een kozijn-leverancier niet uit zichzelf een vergunning aan, maar laat dit over aan de opdrachtgever. Uiteindelijk is de opdrachtgever verantwoordelijk voor wat er met zijn woning gebeurt. Dit beleid heeft tot nu toe nog nooit geleid tot een aanvaring met een gemeente.

Een vergunning is niet nodig bij het plaatsen van een dakkapel als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 1. De dakkapel wordt op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd. Dit zijvlak mag echter niet naar de weg of het openbaar groen zijn gekeerd.
 2. De dakkapel heeft een plat dak.
 3. De zijwanden zijn ondoorzichtig
 4. De dakkapel is, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,5 meter.
 5. De onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet (is laagste punt van een schuin dak).
 6. De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok (is hoogste punt van een schuin dak).
 7. De zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak.
 8. De dakkapel mag niet worden gebouwd op een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Alleen als aan alle 7 voorwaarden wordt voldaan mag u de dakkapel zonder bouwvergunning plaatsen.

Een vergunning is niet nodig bij het vervangen van kozijnen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 1. U brengt de verandering aan in een achtergevel of in een niet naar de weg of het openbaar groen gekeerde zijgevel.
 2. De ingreep leidt niet tot een wijziging in de bestaande gevelopening. De constructie van de buitengevel moet dus ongewijzigd blijven.
 3. De gevelwijziging vindt niet plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Alleen als aan alle 3 de voorwaarden wordt voldaan mag u de gevelwijziging zonder bouwvergunning uitvoeren.


Houten kozijnen vervangen

Het klassieke materiaal dat gebruikt wordt voor kozijnen is hout. Het type hout, dat wordt gebruikt voor de productie van houten kozijn is veelal afrormosia- en/of merantihout.

Offertes aanvragen

Kunststof kozijnen nodig?

U kunt voor kunststof kozijnen terecht bij tal van kozijnen specialisten, kunststof kozijnen prijzen zijn minder hoog dan kosten van aluminium en houten kozijnen.

Offertes aanvragen

Aluminium kozijnen toepassen

Aluminium kozijnen worden minder vaak toegepast, dan kozijnen van hout of kunststof. Aluminium kozijnen kenmerken zich door de slanke, maar stevige vormgeving.

Offertes aanvragen

Waarom nieuwe kozijnen?

 • Betere isolatie en veiligheid
 • Verhoogt uw woningwaarde
 • Vergelijk prijzen en kozijnleveranciers
 • Kunststof, hout en aluminium
 • Gratis offertes, zonder verplichtingen